12421505_10209104545359502_1052269082_n.

Nyt tapahtuu ja vauhdilla. Olin luvannut harkita vielä hiihtoloman ajan - jonka olisin halunnut viettää rauhassa lasten kanssa, mutta josta nipistettiin molemmat viikonloput pois - haluanko erota vai en. Ilmoitin jo hiihtoloman alussa, että voin toki odottaa vielä viikon, mutta vastaus on sama: tahdon. Eikä tässä kohtaa tule onnenkyyneleitä valkoisessa mekossa.

Niinpä päätimme, että se on sitten siinä. Kaksitoista vuotta yhdessä, mukana monta hyvääkin hetkeä. Mutta suurin osa yhtä hiljaista helvettiä.

Ja sitten alkoi excelin pyörittäminen. Diktaattori oli toki tehnyt sen jo valmiiksi ja lähettänyt ensimmäisen version lakimiehelleen, ettei sielläkään päässä ihan toivoa enää elätelty, vaikka niin näyteltiin. Siinä se seisoi silmieni edessä: koko elämäni excelissä. Nämä lomaosakkeet ostettiin silloin, tämä vaihdettiin tuohon, tähän lisätään vielä auton jäljellä olevat osamaksut ja lunastusarvo. Ja siltä faijaltakin otettiin se laina silloin, onko se ennakkoperintöä vai velkaa? Tuijottelin numeroita mykistyneenä, sillä kaikkien näiden vuosien ajan olin vain pyöritellyt tunteita, en numeroita. Mutta fiksuna tyttönä ymmärsin kyllä nopeasti mistä oli  kyse - exceliin oli koottu Diktaattorin kannalta suotuisat omaisuutta laskevat erät, mutta minun tuomat hynäni yhteiseen pesään olivat unohtuneet tyystin. Riitahan siitä tuli. Ja kuinka tyhmää on riidellä rahasta, kun kumpikaan ei ole miljonääri ja vuosien päästä nämäkin summat ovat sulaneet samaan möykkyyn entisen elämän muiden kulujen kanssa.

Historiamme tuntien tuntuu lähes uskomattomalta, että olemme kuitenkin viimeiset päivät pystyneet keskustelemaan erosta ja käytännön asioista pääsääntöisesti kummallisen rauhallisin mielin. Ehkä ne excelin rivitkin vielä saadaan ojennukseen.

Seuraavaksi käymme kalenterin kimppuun ja katsomme, missä lapset ovat tulevina kuukausina ja milloin iskä ehtii ottaa lapset kesälomalla luokseen. Mitä ne tekevät? Minne ne menevät? Muistaakohan se aurinkorasvan? Lippalakin? Yöraudat? Että maanantaisin ja torstaisin on jumppaa ja silloin täytyy laittaa bokserimalliset kalsarit?